Astrid Lindgren

Jag är väldigt lycklig över att få tillhöra generationen som växte upp med Astrid Lindgrens sagor. Hennes sagor är visserligen fortfarande aktuella – jag skulle vilja säga att de är odödliga – men det finns så mycket annat som tävlar om barns uppmärksamhet idag. Det är allt från mobilappar till datorspel, och det känns som att barnen till viss del förlorar kontakten med sin egen fantasi när de får allt serverat för sig.

Hur som helst så tycker jag att Astrid utan tvekan är den bästa barnboksförfattaren i hela världen. Hon hade en sådan unik gåva att göra berättelser som både var läskiga, otäcka, spännande, roliga och tröstande på samma gång. Astrid visste hur barn känner och vad barn behöver. Det är svårt att välja en favorit bland hennes sagor, men jag tycker väldigt mycket om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Ronja Rövardotter är också en stor favorit och likaså Madicken på Junibacken och Tjorven på Saltkråkan.

En som jag inte tycker om så mycket är Karlsson på taket. Jag vet att det är många som har svårt för den här självgoda och irriterande figuren, och även att det var många som var rädda för honom när de var yngre. Lite som Skrot-Nisse, ni vet. I västvärlden är det Pippi som är Astrids mest kända och omtyckta figur, men i östeuropeiska länder som Ryssland och Ukraina är det faktiskt just Karlsson på taket som toppar listan.

En lite rolig sak är att filmen Mio min Mio inte är gjord i Sverige och därmed är dubbad till svenska med skådespelare som Christian Bale (som har spelat Batman) i rollen som Jum-Jum och Christopher Lee (som har spelat Saruman i Sagan om Ringen) i rollen som riddar Kato.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *