Läckberg och GW

När det gäller genren deckare så har jag två favoritförfattare, och det är Camilla Läckberg och Leif GW Persson. Det finns massor av bra deckarförfattare, men just de här två är de som jag tycker skriver allra bäst böcker. Nu pratar jag alltså om svenska författare. Om jag ska ta med utländska deckarförfattare så kommer listan att se annorlunda ut, men det behöver vi inte gå in på just nu. Utländska deckarförfattare får bli ett ämne för en senare bloggpost.

Det som gör Leif GW Persson så bra är givetvis att han är kriminolog. Han har med sina erfarenheter och sin inblick i verkliga fall en otroligt bra grund att stå på. Och så är han ju en så härlig människa. Han är verkligen sig själv, kan man väl lugnt säga. Det som gör Camilla Läckberg så bra är att hon skriver om sig egen uppväxtort. Hon är utbildad civilekonom och har med andra ord ingen erfarenhet av mord (får vi ju hoppas!), men hon skriver om något som är personligt för henne och det ger böckerna en extra dimension. Hon gör också sin hemläxa vad gäller research, så det som hon inte har i form av fakta tar hon reda på.

Här är ett klipp från Youtube där Leif GW Persson och Camilla Läckberg pratar om konsten att skriva deckare. Väldigt intressant och roligt och extra roligt att se dem samtidigt eftersom de är mina två favoriter. Det är kul att höra hur olika deras skrivprocesser ser ut och hur olika de tänker kring sitt skrivande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *