Pocketformatet

Mitt favoritformat när det gäller böcker är utan tvekan pocket. Om man ska vara petig så finns det ju även olika typer av pocket, som storpocket och pocket i a- och b-format (a-formatet är vanligt på svenska och amerikanska pocketböcker medan b-formatet som är någon centimeter större är vanligt på brittiska pocketböcker), men nu lägger jag storlekarna åt sidan och pratar enbart om det som så att säga är utmärkande just för pocket, nämligen att böckerna är mindre och har mjuka pärmar.

Det härliga med pocketböcker är just enkelheten. Man kan ha en pocketbok med sig i väskan utan att den varken tar speciellt mycket plats eller väger så mycket. På så sätt kan man enkelt ta med sig boken man läser, och eftersom jag gillar att läsa på bussen, i väntrummet, på fikarasterna på jobbet och andra tillfällen då jag har en stund över så vill jag inte behöva släpa runt på tjock och tung bok. Pocketböcker är också billigare, vilket förstås är en fördel om man köper mycket böcker.

Det finns dock undantag. När det gäller böcker som jag tycker extra mycket om så brukar jag köpa dessa som inbundna med hård pärm. För det första så tycker jag att hårda pärmar gör sig mycket bättre i bokhyllan (och det är bara mina favoriter som jag har framme), och dessutom så är omslagen ofta snyggare. Böcker med hårdpärm är lyxigare helt enkelt, och de böcker som jag lägger till min ”samling” vill jag ha i det formatet, även om jag kanske har köpt och läst dem i pocketformat först.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *