Riktiga sagofrön

nigellaSvartkummin. Smaka lite på det namnet! Visst låter det lite spännande och sagoaktigt? Det blir sedan inte sämre av att de ibland också kallats helvetesfrön. Varken svartkummin eller helvetesfrön låter kanske så positivt. Men väldigt spännande och som någonting hämtat från Lord of the Rings eller annan fantasy. Lite magiskt och rätt så ondskefullt, någonting att undvika. En växt som används till svart magi och farliga ritualer. Samtidigt så är namnet rätt så missvisande. Namnet kommer sig helt enkelt av färgen på fröna – de är helt enkelt svarta som natten och ser, i ärlighetens namn, lite ondskefulla ut. Men utseendet bedrar och svartkummin är helt enkelt en vanlig kryddväxt med många spännande användningsområden inom matlagning.

Lång historia i Mellanöstern
Svartkummin är ganska så okänt här, men har en desto längre historia i Mellanöstern och delar av Asien. Där används den främst som en krydda, och vad gäller smaken så beskrivs den som en blandning av peppar och muskot (enligt Wikipedia, som ju aldrig någonsin ljuger!). Spännande, och det skulle jag gärna prova på att krydda min mat med! Hitintills har jag dock inte gjort det utan provat på ett annat av svartkumminets användningsområden: olja. Det går nämligen utmärkt att utvinna olja från fröna som sedan kan användas till matlagning, som ett alternativ till olivolja, rapsolja och liknande. En lite annorlunda smak men mycket spännande.

Men svartkummin och svartkumminolja har inte bara använts i tusentals år inom matlagning. Den har också använts av hälsoskäl, speciellt inom den islamska kultursfären. Vad gäller oljan så kan den inte bara användas inom matlagning utan också för hudvård, där den anses lindra eksem och andra hudåkommor. Både frön och olja sägs också kunna hjälpa mot många olika åkommor, som dålig matsmältning, hosta och innehåller dessutom mycket antioxidanter. Enligt en apokryfisk berättelse ska profeten Muhammed ha sagt att svartkummin hjälper mot nästan allting ”utom döden”. Det säger lite om den ställning och den ryktbarhet som svartkummin har i Mellanöstern och stora delar av den muslimska världen.

Precis börjat experimentera
Själv har jag precis kommit igång med svartkumminolja och har främst använt den när jag lagar mat, vilket fungerar alldeles utmärkt. Jag köper min svartkumminolja från vitapost.se, och även om jag inte använder det varje gång i stället för annan olja så är det en spännande omväxling. De olika positiva hälsoegenskaperna (förutom allt annat så innehåller den mycket omega-6 och omega-9) är i sig skäl nog att använda den då och då.

Men jag tycker också att det där med hudvård låter spännande. Jag har inte världens bästa hud alla gånger, och det finns många som har rapporterat om att svartkumminolja faktiskt hjälper. Man får en friskare hud helt enkelt. Så det är det område som jag ska prova på härnäst. Jag använder inte hudvårdsprodukter så väldigt ofta (vilket jag kanske borde) och tycker det är lite kul att börja med någonting s pass annorlunda som svartkumminolja.

Sagofrön
Jag har precis kommit igång med svartkummin och visst känns det som riktiga sagofrön. Men nu undrar jag: har du, kära läsare, någon erfarenhet av dem? Vad tycker du att de fungerar bra för? Är det någonting jag har missat? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna. Jag är själv nybörjare på ämnet och tar tacksamt emot råd, tips och idéer på vad svartkummin och svartkumminolja kan användas till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *