Viktig vinterläsning

Jag älskar vintern, liksom många andra bokälskare. Det är en årstid som inbjuder till mycket bokläsande. Det känns helt enkelt lite mysigare att sitta i läsfåtöljen när det är kallt, mörkt och blåsigt utomhus. Men det är inte alla som har det så bra som jag och min familj. Att läsa behöver inte vara det samma som eskapism, att fly världen utan jag läser också en hel del icke-fiktion. Den senaste icke-fiktionsboken som jag läste påverkade mig mycket, och är lite extra relevant nu när det börjar bli riktigt kallt ute. Det handlar om ”Hemlös – med egna ord : texter av hemlösa människor 1997-2007”. Den har några år på nacken men är nog till och med mer relevant idag än när den släpptes.

Skrämmande erfarenheter
Jag har aldrig varit hemlös. Det värsta som hänt är väl att jag missat ett tåg någon gång och fått tillbringa en natt utomhus, vilket kan vara nog så jobbigt. Men när sådana saker inträffat (väldigt sällan) så har jag alltid varit medveten om att det bara är ett tillfälligt obehag. Det är svårt att föreställa sig hur det skulle vara att veta att det kommer att vara likadant i morgon, i nästa vecka, säkert också om en månad. Kanske för alltid. ”Hemlös – med egna ord” ger en insikt i hur det är att vara hemlös och det säger sig självt att det är extra svårt på vintern. Det är en bok som inte är helt lätt att läsa. Inte för att den inte är intressant utan på grund av de människoöden som man får en inblick i.

Att hjälpa
Det är alltför lätt hänt att man fylls av vilja att hjälpa när man läser om någonting sorgligt, men att viljan snabbt avtar. Jag vet att jag själv ibland är skyldig till detta och det är ingenting jag är stolt över. Men efter att jag läst ”Hemlös – med egna ord” så bestämde jag mig för att omedelbart göra någonting. Smida medan järnet var varmt helt enkelt. Det här blogginlägget skriver jag också delvis för att jag inte ska glömma utan hålla viljan att hjälpa vid liv.

frälsningsarmenJag bestämde mig för att jag gillade de sätt som Frälsningsarmén arbetar för att hjälpa hemlösa; mer information om detta hittar du på deras hemsida: http://www.fralsningsarmen.se/Verksamhet/Socialt-arbete/Hemloshet-och-boenden/Vart-arbete-mot-hemloshet/. Så jag ska försöka att varje månad skänka en summa till dem, och inte bara nu i vinter utan, tja… tills hemlösheten är ett minne blott, vilket sorgligt nog antagligen kommer att innebära resten av mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *