Vilken kamera ska man välja?

Nu behöver jag er hjälp. Det är nämligen så att jag är sugen på att köpa en kamera, men jag vet inte riktigt vad det är jag vill ha. Eller, jag vet vad jag vill ha, men jag vet inte vilken kamera som passar mig. Det är ju en djungel att välja kamera känns det som, och jag har ingen aning om vilken prisklass jag ska titta på. I dagsläget tar jag kort med min iPhone 5s så det är väl det jag har att jämföra med. Jag tycker visserligen att den tar riktigt bra bilder, men den har också vissa begränsningar. Egentligen borde väl vilken systemkamera som helst vara ett steg upp från en mobilkamera, men å andra sidan vill man ju inte köpa en ”dålig” kamera om det finns liknande som är mycket bättre.

Mina kriterier:
– Jag vill ha en kamera som är bra att ta naturbilder med.
– Den ska fungera både vid bra ljus och vid lite sämre ljus.
– Den ska vara bra att ta närbilder med (vet att det beror mycket på objektiv).
– Den ska inte vara för stor och klumpig.
– Den får inte vara allt för krånglig att förstå sig på.
– Jag tänker mig att den får kosta max 10 000 kronor, och då helst inklusive något extra objektiv.

Om ni har några bra tips på kameror får ni gärna dela med er! Jag är också tacksam för tips och idéer om hur man ska tänka när man köper kamera. Jag har till exempel hört att man vinner mer på att köpa lite dyrare objektiv än att köpa ett dyrt kamerahus, men vet inte om det stämmer. Jag antar att man måste ha en bra grund ändå, men det känns ganska logiskt att ett dyrt kamerahus med billiga objektiv kanske inte gör så bra ifrån sig. Jag har heller ingen aning om vilka objektiv man ska ha. Har kollat lite på olika sajter, bland annat Götaplatsens Foto som verkar ha bra grejer, men jag känner mig väldigt vilsen. Jag vill kunna ta ”vanliga” bilder och närbilder. Jag tycker också att det är snyggt när man kan fokusera på en grej i förgrunden medan bakgrunden blir suddig, men så är det kanske med alla objektiv för närbilder? Jag vill inte ha några förvrängda perspektiv som jag har sett med så kallade fisheye-linser där allt liksom blir rundat.

Vad gör man med bilder nu för tiden?
Fotoalbum existerar väl knappt längre, i alla fall inte i den form som de fanns förut där man satte in sina kort i plastfickor eller med sådana där små dubbelhäftande klisterlappar. Majoriteten av bilderna som tas idag (i alla fall av vanliga amatörer) är digitala, och det är också via det digitala som man visar upp eller samlar sina bilder. Istället för ett fotoalbum har man kanske en mapp på datorn med semesterbilderna i. Många delar med sig av sina bilder på exempelvis Instagram och andra liknande forum. Det finns visserligen en typ av album fortfarande som är ganska populär, nämligen fotoböcker som man kan beställa från olika sajter, och man ”framkallar” också bilder i form av canvastavlor, kalendrar och andra bildprodukter. Sådant hittar ni till exempel här: http://www.gotaplatsensfoto.se/bild

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *